Image Alt

Talentenplan

Talentenplan voor Paard en Jeugd

Algemeen:

Bij het talentenprogramma leer je je paard of pony zelf opleiden naar het hoogst mogelijke niveau, alles over het management van je sportpaard of pony en ontwikkel je jezelf steeds verder. Onze eigen paardenwelzijnsvisie hebben wij gekoppeld aan de leerlijnen van de KNHS Ruiteropleidingen.
Omdat wij niet alleen het – hoe leer je paardrijden –  willen onderwijzen, maar ook het – waarom is dat belangrijk voor onze paarden – aan onze ruiters willen meegeven hebben wij vervolgens ons eigen lesplan op maat geschreven. Vanuit dat lesplan ontstaan er inmiddels veel vragen van getalenteerde jeugdruiters omtrent begeleiding naar (top)sport niveau. Dit is waar het Talentenplan voor Paard en Jeugd  voor staat, begeleiding op maat voor ambitieuze jeugdruiters op weg naar de top!

Het Talentenplan voor Paard en Jeugd is een rijopleiding voor getalenteerde ambitieuze dressuurruiters van 8 tm 18  jaar. In deze rijopleiding staat het paard of pony op de eerste plaats. We streven ernaar om het dier te leren kennen, zodat we er verantwoord mee kunnen sporten tot op het hoogst mogelijke niveau! Hoe zit je paard lichamelijk in elkaar, hoe leert je pony en wat heeft jouw paard precies nodig? Je leert nadenken wat het juiste is voor je paard en kan daar jouw training op aanpassen.

In harmonie met je paard kennis opdoen, trainen, presteren en bovenal heel erg genieten dat wil ons talentenplan de jonge ruiters bijbrengen! Wij willen de generatie sportruiters opleiden waar paardenwelzijn niet meer ter discussie zal staan, maar de nieuwe gewoon is!

Voor wie:

Het Talentenplan voor Paard en Jeugd is voor jonge ambitieuze ruiters van 8 t/m 18 jaar met eigen paard of pony welke naast het hebben van plezier in de paardensport bereid zijn hard te werken (naast school) om het hoogst haalbare niveau te halen met hun paard/pony. Dit gaat niet vanzelf;  je leert je paard zelf opleiden en gezond houden, daar moet je heel veel kennis en ervaring voor opdoen. Daarnaast moet de paardensport je lust en je leven zijn, want je moet ook heel gedisciplineerd kunnen trainen en o.a. minimaal 20x per jaar op wedstrijd gaan.

Geen eigen paard? Geen probleem!

Heb jij wel heel veel talent en de mentaliteit die er voor nodig is een topruiter te worden, maar geen (geschikt) eigen paard? Neem contact met ons op over de mogelijkheden om toch deel te nemen aan ons programma. In sommige gevallen stellen wij paarden of pony’s te beschikking aan jeugdtalenten!

Denk jij dat het Talentenplan iets voor jou is? Kijk dan of je aan de selectiecriteria voldoet en meld je via de e-mail bij ons aan (administratie@staldijkman.nl)

Wat biedt het Talentenplan voor Paard en Jeugd?

Paardrijden is een teamsport hoewel dat vaak niet zo gezien wordt. Alleen in harmonie met het paard kan men uiteindelijk het beste in het paard en zichzelf naar boven halen. Samen bereik je veel meer! Dat geld niet alleen voor ruiter en paard, maar ook voor de sociale omgeving om de ruiter heen. Alleen als het team betrokken kan zijn bij de sportruiter, kan deze zich volledig ontplooien binnen zijn of haar mogelijkheden.
Daarom zorgt het Talentenplan voor goede begeleiding met betrekking tot het gezin van de deelnemer. Net zoals het belangrijk is dat de ruiter coachbaar moet zijn geldt dit ook in hele belangrijke mate voor de directe omgeving om de ruiter heen. Alleen als men samen werkt creëer je een vertrouwde basis en veilige leeromgeving voor de ruiter.

De coaches/ instructeurs zullen de processen niet geheel uit handen nemen van de gezinnen, maar wel aansturen en begeleiden. Welke wedstrijden, welk niveau, welke verdere (para)medische begeleiding is gewenst voor ruiter en/of paard? Alles wordt eens per maand besproken en afgestemd in een persoonlijk gesprek m.b.t. de ontwikkeling van ruiter en paard.

De meeste talenten gaan nog naar school.

Het is belangrijk dat jouw school op de hoogte is van je deelname aan het plan. Hoewel de trainingen en wedstrijden over het algemeen buiten schooltijden plaatsvinden, kan het een enkele keer voorkomen dat je onder schooltijd aanwezig moet zijn. We vragen de school om hier tegemoetkomend mee om te gaan. In oktober krijgt je leraar of mentor van het Talentenplan een e-mail waarin we uitleggen wat het plan is en wat dit voor jou en de school kan betekenen. Daarom is het belangrijk dat je ons de juiste gegevens van je school en van je mentor verstrekt.

Het hele jaar werken we aan de ontwikkeling van jou en je paard of pony. Dit doen we d.m.v.:

  • 40 trainingen met maximaal 2 ruiters in een rijles; d.w.z. 1 training van 45 min per week op locatie Stal Dijkman in Wijdenes door grandprixruiter en topinstructeur Jordy van Wijnen (op dinsdagen, muv schoolvakanties)
  • Vier theoriemiddagen/avonden in groepsverband van o.a. Gerda Dijkman
  • De lessen en info die je krijgt krijg je van ervaren instructeurs met kwalificaties die voldoen aan de eisen van het Talentenplan begeleiden jullie processen
  • Wedstrijdbegeleiding op locatie Stal Dijkman in Wijdenes
  • Informatieverstrekking aan de scholen van deelnemers
  • Begeleiding op de twee regionale ijkmomenten
  • Begeleiding op de twee nationale ijkmomenten
  • Twee activiteiten, bijv. een stalbezoek of clinic
  • Elk kwartaal een voortgangsgesprek en begeleiding (zie informatie voor thuis en school), het opstellen van een trainingsplan voor paard en ruiter

Instructeurs:

De (dressuur)instructeurs welke betrokken zijn bij het Talentenplan zijn opgeleid bij een erkende hippische beroepsopleiding.

Jordy van Wijnen
Gerda Dijkman- Lansen

Kosten:

Elke in TOP geïnteresseerde combinatie dient deel te nemen aan de selectiedag. Uitzonderingen op deze selectie enkel en alleen in overleg met de instructeurs en er zal ten aller tijde een vervangende selectieopdracht gegeven worden.
Meedoen aan de selectiedag kost E 15,00 euro

Word je geselecteerd dan kost meedoen aan het topteam € 125,00 per maand

Aanmelden:

Lijkt het TOP plan iets voor jou laat het ons weten door het formulier in te vullen of door een email te sturen naar administratie@staldijkman.nl.

Team Stal Dijkman

Inschrijfformulier: